Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
16.1 C
Athens

Λ. Κουσούλης: Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν θα κρίνει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

Τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ακόμα και στο εσωτερικό της ΝΔ το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση, υπό το κριτήριο και υπό τον χρονικό ορίζοντα των Ευρωεκλογών και το κατά πόσο αυτό δύναται να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, σχολίασε μέσω του Αθήνα 9.84 ο πολιτικός αναλυτής, Λευτέρης Κουσούλης.

«Επιχειρείται να τακτοποιηθεί ένα ζήτημα το οποίο η ελληνική πολιτεία έπρεπε να έχει ρυθμίσει εδώ και πολλά χρόνια. Εντός των κομμάτων, υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη γύρω από αυτό το ζήτημα γιατί το συνοδεύει ένας  προβληματισμός και μια κατανοητή ευαισθησία για ορισμένες πλευρές του. Συνεπώς, είναι αναμενόμενη η στάση ορισμένων βουλευτών που δεν θα το ψηφίσουν κυρίως από την πλευρά της ΝΔ και ενδεχομένως ένας μικρός αριθμός από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από  τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιότερα της ΝΔ καθώς και από το ΚΚΕ.

Το επίμαχο νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους και εκτιμώ ότι  σε βάθος χρόνου θα περιοριστεί και ο σχετικός θόρυβος που το συνοδεύει καθώς και ότι δεν θα είναι αυτό που θα καθορίσει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών», ανέφερε στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

«Τίποτα δεν είναι τόσο κρίσιμο όσο προσωρινά φαίνεται. Η διαφοροποίηση από πλευράς κάποιων υπουργών ή βουλευτών της ΝΔ έχει ως γεγονός την πολιτική της σημασία, ωστόσο, θα απορροφηθεί στη διαδρομή», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πώς ερμηνεύει τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά απέναντι σε κρίσιμα νομοσχέδια, σημείωσε: «Μπορεί και να μην επιδιώκει τίποτα συγκεκριμένο, απλώς να έχει αποφασίσει να εκφράζει τη γνώμη του, να μη σιωπά».

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο πολιτικό αναλυτή, οι Ευρωεκλογές θα αποτελέσουν μια πολύ κρίσιμη αναμέτρηση για το σύνολο των κομμάτων, κυρίως όμως για την κυβέρνηση, η οποία θα έχει μπροστά της έναν ορίζοντα τριών ετών διακυβέρνησης, συνεπώς το όποιο αποτέλεσμα καταγράψει  θα είναι υψηλής πολιτικής σημασίας.

«Η φύση της αναμέτρησης των Ευρωεκλογών επιτρέπει τη διασπορά και την χαλαρή ψήφο καθώς η κάλπη μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία αποδοκιμασίας για το κυβερνών κόμμα. Πάντως, όποιο αποτέλεσμα και αν προκύψει θα συνοδεύει το κυβερνητικό σχήμα για τα επόμενα τρία χρόνια», επισήμανε.

Πώς όμως εκτιμά ότι θα κινηθεί το εκλογικό σώμα  και κατά πόσο η ακρίβεια θα επηρεάσει την εκλογική συμπεριφορά του;

«Θεωρώ ότι η οικονομία δεν καθορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι πολίτες ζυγίζουν τη συνολική συνθήκη. Τη  στιγμή των εκλογών, λαμβάνουν μια απόφαση η οποία δεν είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου παράγοντα που την καθορίζει. Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο ζήτημα το οποίο έχει σχέση με τη συγκεκριμένη συνθήκη η οποία μεταβάλλεται προοδευτικά μέσα στο χρόνο», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας την αντιπολιτευτική τακτική των υπόλοιπων κομμάτων, εξήγησε: «Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ λειτουργούν ως σχολιαστές της επικαιρότητας. Δεν έχουν την πολιτική δυνατότητα να διατυπώσουν μια εναλλακτική πρόταση διαφορετικού τύπου απέναντι στην κυβερνητική εκδοχή και αυτό είναι αποτέλεσμα  πολιτικής αδυναμίας. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα απομεινάρι του πολιτικού  κύκλου που συνδέεται περισσότερο με τις συνθήκες του παρελθόντος και  δεν μπορεί να αναγεννηθεί ως πολιτικό κόμμα , το δε  ΠΑΣΟΚ , έρχεται από το παρελθόν,  το συνοδεύει μια αρνητική παράσταση στη συνείδηση του κόσμου και θα κινείται σε περιορισμένα ποσοστά όσες αναμετρήσεις και αν υπάρξουν».

Συνεπώς, κατά τον κ. Κουσούλη , το έλλειμμα ισχυρής αντιπολίτευσης είναι περισσότερο από εμφανές στην πολιτική ζωή του τόπου.

«Βρισκόμαστε σε μια ειδική και πολύ πρωτόγνωρη πολιτική συνθήκη όπου το κυβερνητικό σχήμα κινείται μέσα σε ένα κενό αντιπολίτευσης, έχει την απόλυτη ευχέρεια διακυβέρνησης και αυτό πολλαπλασιάζει  και τις ευθύνες του. Όταν δεν υπάρχει πολιτικός οργανωτής,  δηλαδή ένα κόμμα ικανό να μετατρέψει τη δυσαρέσκεια σε πολιτικό αποτέλεσμα, είναι πιθανό πολιτικός οργανωτής να γίνει η κάλπη. Αν στις Ευρωεκλογές το ποσοστό είναι χαμηλό για τη ΝΔ, π.χ. 32% , αυτό θα αποτελέσει την αρχή για μια νέα πολιτική ημέρα», συμπλήρωσε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γιάννης Λούλης: Κυριαρχία της μετριότητας στο πολιτικό σκηνικό

Τελευταία σωρεύονται τα δεδομένα μιας σπασμωδικής ασημαντότητας, που χαρακτηρίζουν το πολιτικό σκηνικό, ενώ οδεύουμε στις ευρωεκλογές. Τούτο, πρωτίστως αφορά την κυβερνητική παράταξη. Αυτή, αν και...

Μελέτη, Αυτιάς και πάει λέγοντας: Τελικά με τι κριτήρια επιλέγονται οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές;

Με ηχηρά ονόματα, αλλά ελάχιστες πραγματικές εκπλήξεις οι λίστες των υποψηφίων που έγιναν γνωστές από τα κόμματα ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών. Και δεν θα...

Γιατί ο λαϊκισμός «πονάει»

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει κάτι αξιοπερίεργο. Οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, έχουν εγκατασταθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του.. Κοινοβουλίου και μετατρέπουν...

Το παρασκήνιο της ανατροπής με Μπελέρη, το τηλεφώνημα της Μέτσολα στον Μητσοτάκη, οι… μυστηριώδεις...

Το ισχυρό δίλημμα Μητσοτάκη -Δεν σας κρύβω ότι από επαγγελματική και μόνο διαστροφή παρακολούθησα την ομιλία του προέδρου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την...

Η βία στην κοινωνία μας τείνει να γίνει συνήθεια

Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο κάποιοι θέλουν να ορίσουν τη γυναικοκτονία ως ξεχωριστό αδίκημα. Υπάρχει ο όρος ανθρωποκτονία ο… οποίος καλύπτει όλα τα είδη...

Gold Switzerland: «Έρχεται ασφυξία από το τσουνάμι του αμερικανικού χρέους»

Συνέπεια της τρέχουσας «φούσκας χρέους» θα είναι η αποπληθωριστική κατάρρευση των αγορών που θα επιφέρει «ασφυξία» όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Gold...

Η περιφρόνηση στην “ησυχία, τάξη και ασφάλεια”…μπάτε σκύλοι

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό. Το πρόβλημά μας είναι κοινωνικό. Δεν σημαίνει ότι αυτό απαλλάσσει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ζαχαρίας Ζούπης (Opinion Poll): Η ΝΔ μπορεί να φτάσει το 35% στις ευρωεκλογές

Την εκτίμηση ότι το ποσοστό της ΝΔ μπορεί να φτάσει έως και το 35% αν στην...

Δημοσκόπηση GPO: Ανεβαίνει στο 33,6% η ΝΔ, 16,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 13,5% το ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ...

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για...