Στον Μπομπ Ντίλαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016 (βίντεο)

41
Νόμπελ λογοτεχνίας, Μπομπ Ντίλαν,

Ο αμερικανός τραγουδοποιός Μπομπ Ντίλαν, 75 ετών, βραβεύθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016 «επειδή δημιούργησε νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα στη μεγάλη παράδοση του αμερικανικού τραγουδιού», ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία που απονέμει το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (820.500 ευρώ).

Την ανακοίνωση έκανε η γενική γραμματέας της Ακαδημίας Σάρα Ντάνιους υπό της επευφημίες των παρισταμένων στη μεγαλοπρεπή αίθουσα του Χρηματιστηρίου στην Στοκχόλμη.

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι το τελευταίο από τα φετινά βραβεία Νόμπελ.

Ο Ντίλαν είναι ο πρώτος τραγουδιστής ο οποίος τιμάται με Νόμπελ Λογοτεχνίας στην ιστορία του θεσμού.

Το συγκεκριμένο βραβείο δίνεται για την ισόβια προσφορά ενός καλλιτέχνη, κι όχι για μεμονωμένα έργα του. Άλλωστε, ο Μπομπ Ντίλαν ήταν ένας από τους κορυφαίους και φυσικά πιο αμφιλεγόμενους εκφραστές της αμερικανικής φολκ μουσικής τη δεκαετία του 1960.

Εκτός από το βραβείο ο μουσικός θα λάβει και έπαθλο 820.500 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:  Συνετρίβη μαχητικό αεροσκάφος F-16 στην Τουρκία

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη:

Ο Μπομπ Ντίλαν γεννήθηκε στις 24 Μαΐου του 1941 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Το ταλέντο του στη μουσική εκδηλώθηκε από πολύ νωρίς όπου έπαιξε σε διάφορες μπάντες.

Από το γυμνάσιο ξεκίνησε να παίζει φυσαρμόνικα, πιάνο και κιθάρα.

Η πρώτη συμμετοχή του σε συγκρότημα ήταν σε αρκετά νεαρή ηλικία στους Golden Chords.

Να τονισθεί, πως ο ανταγωνισμός για το φετινό βραβείο ήταν πολύ μεγάλος, καθώς υπήρχαν πολλά ηχηρά ονόματα μέσα στα φαβορί.