Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

Μάτια: Αυτό το φρούτο τα διατηρεί υγιή και λειτουργικά

Όλοι γνωρίζαμε ότι το καρότο κάνει καλό στα μάτια, αλλά τώρα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι και το σταφύλι μπορεί να ενισχύσει την όραση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food & Function, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την υγεία των ματιών σας καταναλώνοντας καθημερινά λίγες ρώγες σταφύλι.

Οι ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης αποδίδουν αυτή την ιδιότητα του σταφυλιού στην αντιοξειδωτική του δράση.

Κύριοι υπεύθυνοι για τις οφθαλμικές παθήσεις φαίνεται να είναι το οξειδωτικό στρες και τα αυξημένα επίπεδα AGE.

Τα AGEs (τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης), είναι βλαβερές, για τον οργανισμό χημικές ουσίες, που οφείλονται στην υπερβολική συσσώρευση γλυκόζης στο αίμα.

Ευθύνονται για δεκάδες σοβαρές ασθένειες, καθώς και για τη γήρανση του οργανισμού μας, ενώ μπορούν να βλάψουν τα αγγειακά συστατικά του αμφιβληστροειδούς, να θέσουν σε κίνδυνο τις κυτταρικές λειτουργίες και να ενισχύσουν το οξειδωτικό στρες.

Τα σταφύλια, όντας πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, μπορούν τα περιορίσουν το οξειδωτικό στρες και να παρεμποδίσουν το σχηματισμό AGEs.

Στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί παλαιότερα στο συνέδριο της αμερικανικής «Ένωσης για την Έρευνα σχετικά με την Όραση και την Οφθαλμολογία» επιβεβαιώνουν ότι η τακτική κατανάλωση σταφυλιών συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών, προστατεύοντας τη δομή του αμφιβληστροειδούς (το τμήμα του ματιού που περιέχει τους φωτοϋποδοχείς – τα κύτταρα που αντιδρούν στο φως) από πιθανές αλλοιώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι αναφέρουν ότι 3 μερίδες σταφυλιών την ημέρα είναι αρκετές για να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών και να αυξήσουν τις προστατευτικές πρωτεΐνες στους αμφιβληστροειδείς χιτώνες των ματιών.

Τι άλλο να βάλετε στο πιάτο σας για καλύτερη όραση

Πολλοί άνθρωποι σήμερα παραμελούν την υγεία των ματιών τους, ίσως επειδή δεν συνειδητοποιούν πόσο τα βλάπτουν μέσω της παρατεταμένης έκθεσης στην ακτινοβολία από τους υπολογιστές, τα κινητά και την τηλεόραση.

Επιπλέον, η αύξηση του μέσου όρου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης νοσημάτων φθοράς και άλλων εκφυλιστικών νοσημάτων.

Σε αυτά συγκαταλέγονται και διαταραχές που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία των οφθαλμών, όπως ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα.

Πέρα από άλλα προληπτικά μέσα, η καλή υγεία των ματιών έχει συσχετιστεί και με τη σωστή διατροφή, μέσω της πρόσληψης ορισμένων απαραίτητων για τα μάτια μας συστατικών.

Για καλή όραση, χρειάζεστε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, βήτα-καροτίνη, βιταμίνη Α, ψευδάργυρο, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Τα εν λόγω συστατικά μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση πολλών οφθαλμικών ασθενειών και να προστατεύσουν τα μάτια από τον εκφυλισμό των μυών που σχετίζεται με την ηλικία.

Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας περισσότερα:

  • Καρότα
  • Πιπεριές
  • Αβγά
  • Σπανάκι
  • Μπρόκολο
  • Ξηρούς καρπούς
  • Γλυκοπατάτες
  • Λάχανο
  • Σπαράγγια
  • Πορτοκάλι και εσπεριδοειδή
  • Αγκινάρες
  • Τόνο και ψάρια
  • Φακές
  • Φασόλια
  • Αρακά
  • Συκώτι

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χάσε 3 κιλά σε έναν μήνα χωρίς δίαιτα!

Είναι εκείνο το αγαπημένο σου τζιν που θέλεις να το φορέσεις! Εκείνο το άτιμο που περιμένει στην ντουλάπα για τις φθινοπωρινές σου εξόδους,αλλά σου...

7 θαυματουργές ιδιότητες του φασκόμηλου στον ανθρώπινο οργανισμό!

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά! Το φασκόμηλο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά προσφέρει «απλόχερα» στον ανθρωπινό οργανισμό σημαντικά οφέλη. Ήδη από την αρχαιότητα, αρκετοί λαοί αναγνώρισαν τη...
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Τα πιο συνηθισμένα λάθη που (δεν πρέπει) κάνουμε σε μία σχέση

Για ανεβασμένη ερωτική διάθεση κάντε πέντε αλλαγές στη διατροφή σας!

Η σεξουαλική λειτουργία εξαρτάται από ποικίλες βιολογικές παραμέτρους, όπως τα επίπεδα των ορμονών, η κυκλοφορία του αίματος και η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του...

Καταρρίπτεται ο μύθος: Να τι πρέπει να κάνουμε με το φρούτο μετά το φαγητό

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που οι ειδικοί επιστήμονες της διατροφής έχουν τις απαντήσεις για οτιδήποτε αφορά το διαιτολόγιό μας αλλά και τις ώρες που...

Η δίαιτα του δρόμου – Δραστικά αποτελέσματα ακόμη και στους πιο … πολυάσχολους

Αυτή η δίαιτα αποτελεί την ιδανική λύση για εσένα που περνάς την μισή και παραπάνω ημέρα σου στο δρόμο. Αδυνάτισμα με πολλαπλές επιλογές σνακ,...

Mπακαλιάρος σκορδαλιά: Η Θρεπτική αξία του

Παραδοσιακό έθιμο στα περισσότερα ελληνικά σπίτια είναι την ημέρα της 25ης Μαρτίου στο γιορτινό τραπέζι να σερβίρεται μπακαλιάρος με συνοδεία σκορδαλιάς. Οι περισσότεροι από...

Οι 9 ομάδες τροφών που διαλύουν κάθε μορφή καρκίνου!

Είναι γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινή από μια διατροφή που περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα επεξεργασμένων...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αλτσχάιμερ: Στα μάτια τα πρώτα σημάδια της νόσου

Τα μάτια είναι κάτι περισσότερο από ένα παράθυρο στην ψυχή – είναι επίσης μια...

Η καθημερινότητα ενός Ατόμου με Οπτική Αναπηρία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Κάποιοι από σας που διαβάζετε αυτό το άρθρο χρησιμοποιείτε καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς...

Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας για τους ανθρώπους με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καταρράκτη και άλλες παθήσεις των ματιών

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του ματιού λόγω ηλικίας, ο καταρράκτης και οι οφθαλμολογικές...

Σεξ: Πώς να φλερτάρεις με τα μάτια και να τον ρίξεις στο κρεβάτι

Λένε, πως τα μάτια καθρεφτίζουν την ψυχή μας! Λένε, πως τα μάτια «λένε» πολλά....